Noteckie na Miodzie Lipowym

Uwarzono w Browarze Czarnków. Browar Gontyniec, Kamionka. Kod kreskowy: 59015492503291).

Najlepiej spożyć przed: 20.05.2017

Jak zachwala producent: „Piwo przygotowane we współpracy z mistrzem pszczelarskim Ireneuszem Gołaskim z pasieki Republika Miodu® w Puszczy Noteckiej. To unikalne połączenie bazy Noteckiego Ciemnego ze wspaniałym, pełnowartościowym miodem z terenów czystych ekologicznie. Prawdziwe piwo miodowe.”

„Piwo ciemne niskopasteryzowane.
Skład: woda, słody jęczmienne, miód lipowy, chmiel, aromaty. Alkohol 5,6 % obj. 14,1 % ekstratu wag.”

Piwo klarowne. Barwa bardzo mocnej esencji herbacianej, taka rubinowa. Piana niezbyt obfita, jasno beżowa, drobna i nietrwała. Opada w momencie nalewania do symbolicznej obwódki. Nasycenie z początku wysokie, jednak piwo szybko się odgazowuje. Zapach przeciętnie mocny. Czuć miód, ciemny słód i karmel - przypomina zapach podpiwku. W smaku piwo lekkie, aż za lekkie, sprawia wrażenie wodnistego. W pierwszym łyku dominuje landrynkowa słodycz, podbita miodem. Oprócz nich czuć ciemny słód i karmel. Goryczka bardzo słaba, symboliczna wręcz. W sumie spodziewałem się więcej po tym piwie. Żaden specjał.

Naciągane 6 punktów to max.

Opinia: j24
18/02/2017

1)
BROWAR CZARNKÓW SPÓŁKA AKCYJNA, 64-800 Kamionka 21.
encyklopedia/piwa/noteckie_na_miodzie_lipowym.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:29 (edycja zewnętrzna)