Ninkasi - N° 13.C

Receptura Browar Ninkasi, produkcja Minibrowar Kowal, Koszalin.

Oatmeal Stout (stout owsiany). Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: słód Pale Ale, dwa rodzaje słodów karmelowych, słód czekoladowy, jęczmień prażony, płatki owsiane, chmiel East Kent Golding, drożdże Safale s-04.

Zawartość alkoholu: 5,6%, ekstraktu: 12,5%, IBU-25

Barwa idealnie czarna.

Piana jasnobrązowa, średnio obfita. Szybko się porwała. Ładnie zaznacza każdy wypity łyk na szkle.

Nasycenie z tych niższych.

Zapach subtelny. Wyczuwa się kawę z mlekiem, nieco czekolady i jakby suszone owoce, choć wszystko to stłumione wielce.

Smak w sumie wodnisty, choć owa wodnistość niknie z każdym łykiem i pojawiają się wytrawne akcenty kawy z palonym słodem, odrobiną czekolady i owocowym kwaskiem. Goryczka daje się wyczuć po dobrej chwili od przełknięcia i nieco przygaszona jest kwaskiem. Spodziewałem się piwa trochę lepszego i bardziej wyrazistego. Mamy piwo ponad przeciętne, ale nie powalające.

Słabe 8 punktów.

Opinia: Sten
26/01/2014

encyklopedia/piwa/ninkasi_n_13_c.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:58 (edycja zewnętrzna)