Ninkasi - N°11.C

Receptura Browar Ninkasi, produkcja Minibrowar Kowal, Koszalin.

Northern English Brown Ale. Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: słody: Pale ale, Brown, Biscuit, karmelowy, czekoladowy jasny; chmiel East Kent Goldings; drożdże Danstar Nottingham.

Zawartość alkoholu: 5,5%, ekstraktu: 12%, IBU-25.

Barwa brunatna, mętna.

Piana ciemnokremowa, mizerna wielce. Tuż po nalaniu (intensywnym) była dziurawa. Wkrótce pozostała po niej tylko obwódka na szkle.

Nasycenie nieco większe niż średnie.

Zapach palonego słodu z wyczuwalnymi drożdżami i pieczywem.

Smak wytrawny. Dominuje słód, w tym palony z intensywną nutą chlebową. Piwo generalnie kwaskowe, ale nie przesadnie. Goryczka umiarkowana i raczej z tych krótkotrwałych. W zasadzie zwykłe piwo, bez żadnych szaleństw i zacięć. Można powiedzieć, że prawie dobre, ale nie do powtórzenia, przynajmniej dla mnie.

Wydaje mi się, że 6,5 punktu będzie w sam raz.

Opinia po teście Soni:

Kolor: ciemno-bursztynowy, nieprzejrzysty.

Zapach: kwas chlebowy (?) - potem trochę lekko grzybowy (jak suszone grzyby).

Nasycenie: średnio - mocno gazowane.

Smak: najpierw bez smaku (jak woda gazowana), potem lekko cierpki posmak, krótko się utrzymujący, taki jakby trochu kawowy??? Przypomina podpiwek.

Sonia oceny nie wystawiła.

Opinia: Sten
09/05/2014

encyklopedia/piwa/ninkasi_n_11_c.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:29 (edycja zewnętrzna)