Nepomucen Witbier

Browar Nepomucen, Szkaradowo.

Piwo jasne górnej fermentacji.

Skład: woda; słody: jęczmienny, pszeniczny, wiedeński, płatki pszenne; chmiel Marynka; drożdże S-04; curacao; skórka słodkiej pomarańczy, kolendra.

Zawartość alkoholu: 4,8% obj., ekstraktu: 13,1°Blg, IBU-20., SRM - 5,8.

Barwa złocista, mętna.

Piana bladokremowa, średnia. Opadła do rwącej się warstewki, następnie do pierścienia. Minimalnie oblepiła szkło.

Nasycenie z tych mniejszych.

Zapach cytrusów i kolendry.

Smak delikatny i orzeźwiający. Dominuje skórka pomarańczy, delikatne nutki kwiatowe przeplecione przyjemnym w odbiorze kwaskiem. Słód w odległym wielce tle. Na finiszu stonowana goryczka. Polecam na letnie upały.

8 punktów się należy.

Opinia: Sten
24/07/2015

encyklopedia/piwa/nepomucen_witbier.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:29 (edycja zewnętrzna)