Nepomucen Dry Stout

Browar Nepomucen, Szkaradowo.

Ciemne piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda; słody: pale ale, monachijski, black, jęczmień palony; chmiel Cascade; drożdże London Ale.

Zawartość alkoholu: 4,6% obj., ekstraktu: 13,5°Blg, IBU-27, SRM-43.

Barwa brunatna z rubinowymi refleksami.

Piana beżowa, średnio - obfita i w miarę gęsta. Opadła do rwącej się warstewki. Dość obficie oblepiła szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach słabiutki. Nieco palonki zmieszanej z kawą. W tle jakby rodzynki. Smak palony, przepleciony kawowym kwaskiem. Odrobina czekolady i suszonych owoców o nieco winnym charakterze. Goryczka ciekawa z nutką czekolady, dość długo pozostała na podniebieniu. Bardzo dobry ten wytrawny stoucik.

8 punktów.

Opinia: Sten
30/07/2015

encyklopedia/piwa/nepomucen_dry_stout.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:29 (edycja zewnętrzna)