Nafciarz Dukielski

Wyprodukowano w: Szczyrzycki Browar Cystersów „Gryf” przez kooperację Browaru Dukla i Browaru Brokreacja.

Whisky Rye Double Brown Porter. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane.

skład: woda; słody: Whisky 45 ppm, Pale Ale, żytni, monachijski II, Chocolate Wheat, Carafa Special III; chmiele: Warrior, East Kent Goldings; drożdże Safale S-04.

Zawartość alkoholu: 6,3% obj., ekstraktu: 16% wag., IBU-60.

Barwa ciemnobrunatna, sprawiająca wrażenie mętnej (przy nalewaniu).

Piana beżowa, umiarkowanie średnia. Opadła do cieniutkiej warstewki, następnie do pierścienia. Koronkowo oblepiła szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach, co by nie mówić, intensywnie naftowy, do tego nieco torfowej wędzonki i nutka whisky.

Smak również naftowy, jak dla mnie nie do końca przyjemny. Nieco słodyczy przechodzącej jakby w wędzonkę. Przypomina mi to nasze dojrzewające wędliny własnej produkcji. Następnie wyraźna czekolada. Goryczka taka sobie i krótkotrwała. Wydaje mi się zdecydowanie mniejsza od zadeklarowanej. Piwo sprawia wrażenie oleistego i lepkiego. Zupełnie nie moja bajka i nie kojarzy mi się z porterem, a już bez wątpienia dubeltowym.
Zmęczyłem.

Słabe 5 punktów.

Opinia: Sten
13/01/2016

encyklopedia/piwa/nafciarz_dukielski.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:29 (edycja zewnętrzna)