Browar Miedzianka.
I znów cytując:
„Piwo w stylu Witbier. Pszeniczne, bardzo jasne, górnej fermentacji. Mieszanka przypraw złożonych ze skórki pomarańczy, kolendry i rumianku nadaje mu wspaniały, lekko owocowy smak i aromat”.
Ekstrakt 12,5%, alkohol 5%.
I faktycznie pomarańcze i kolendra są wyczuwalne. Rumianek jak dla mnie jest chyba na wyższym poziomie „wyczuwania.” Za to czuć płatki owsiane, o których jest mowa ma kontrze.
Barwa mętna jak na pszeniczniaka. Pianka mizerna. Jak dla mnie zbyt wodniste… I w porównaniu, oczywiście wg mojego odczucia, z Cycuchem duuużo słabsze.
W związku z tym ocena na 6 punktów.
Opinia: filipesku
12/09/2017
Witbier. Piwo pszeniczne górnej fermentacji, nieutrwalane.
Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, płatki owsiane, skórka pomarańczy, chmiel, kolendra, rumianek, drożdże.
Zawartość alkoholu: 5,0% obj. Warka do: 11.12.2018.
Barwa pomarańczowa, mętna.
Piana biała, cienka o średnich i grubych pęcherzykach. Bardzo szybko zredukowała się do pierścienia. Na szkle pozostawiła minimalną, porwaną firankę.
Nasycenie większe od średniego.
Zapach lekko cytrusowy, ziołowy z wyraźną kolendrą. Nieco mniej rumianku. Po złapaniu temperatury wyczuwa się przez chwilę odrobinę kapusty.
Smak kwaskowy ze skórką pomarańczy. Następnie kolendra i trochę rumianku z charakterystycznym dlań posmaczkiem. Niewielka gładkość płatków i subtelna wielce pszenica. Goryczki niewiele z wyczuwalnym na podniebieniu rumiankiem. Ten rumianek w zasadzie przyczynił się do tego, że piwo smakuje trochę aptecznie, aczkolwiek nie uważam tego za wadę. Generalnie jest dobre i szkoda tylko, że piana mizerna.
7 punktów.
Opinia: Sten
22/11/2018