Pivovara Medvedgrad, Zagrzeb, Chorwacja.
Skład: woda, słód jęczmienny (trzy gatunki), chmiel (trzy gatunki), drożdże.
Zawartość alkoholu: 7,0% obj., ekstraktu: 15% wag. IBU-70. Warka do: 01.11.2018.
Barwa miedziana, mętna.
Piana kremowa, dość obfita i bardzo gęsta o drobniutkich pęcherzykach. Opadła do grubego kożucha. Równie grubą koronką osiadła na ściance szklanki.
Nasycenie średnie.
Zapach owoców cytrusowych i tropikalnych, nutka kwiatowo – żywiczna. Odrobina karmelu i ziółek.
Smak intensywny. Dominują owoce tropikalne z mango na czele. Nieco mniej cytrusów z wyraźnym grejpfrutem. Przyzwoita bardzo baza słodowa z odrobiną karmelu. Na finiszu nad wyraz przyjemna, mocna i długotrwała goryczka z wyczuwalną żywicą, ziółkami i cytrusowymi pestkami. Alkohol świetnie ukryty. Piwo mimo swej mocy jest niesamowicie pijalne i orzeźwiające.
Zasłużone 10 punktów.
Opinia: Sten
14/07/2018