Mazurski Browar, Ełk.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane, nieutrwalone.
Skład: woda mazurska; słody jęczmienne: pilzneński, Pale Ale, monachijski, karmelowy, czekoladowy, palony; chmiele: Magnum, Challenger; płatki owsiane; drożdże górnej fermentacji S-04.
Zawartość alkoholu: 8,2% obj., ekstraktu: 18,5% wag. IBU-2/5. Warka do: 19.02.2019.
Barwa czarna z nikłymi przebłyskami przy dnie szklanki.
Piana beżowa, cienka o średnich i grubych pęcherzykach. Zniknęła po kilku łykach. Na szkle pozostawiła kilka niewielkich plamek.
Nasycenie z tych mniejszych.
Zapach mało intensywny. Odrobina kawy, palonki i czekolady. W tle trochę karmelu. Pojawia się też i nieco acetonu.
W smaku kawa z niewielkim kwaskiem, delikatna palonka i gorzka czekolada. Niewielka gładkość płatków i goryczka na średnim poziomie. Po złapaniu temperatury daje o sobie znać alkoholowa słodycz, a i sam alkohol dość mocno rozgrzewa wnętrzności. Gdyby nie ten aceton w aromacie, dałbym więcej.
Tak tylko 6,5 punktu.
Opinia: Sten
18/11/2018