Mazurski Browar - Mazurskie Imperial Oatmeal Stout

Mazurski Browar, Ełk.

Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane, nieutrwalone.

Skład: woda mazurska; słody jęczmienne: pilzneński, Pale Ale, monachijski, karmelowy, czekoladowy, palony; chmiele: Magnum, Challenger; płatki owsiane; drożdże górnej fermentacji S-04.

Zawartość alkoholu: 8,2% obj., ekstraktu: 18,5% wag. IBU-2/5. Warka do: 19.02.2019.

Barwa czarna z nikłymi przebłyskami przy dnie szklanki.

Piana beżowa, cienka o średnich i grubych pęcherzykach. Zniknęła po kilku łykach. Na szkle pozostawiła kilka niewielkich plamek.

Nasycenie z tych mniejszych.

Zapach mało intensywny. Odrobina kawy, palonki i czekolady. W tle trochę karmelu. Pojawia się też i nieco acetonu.

W smaku kawa z niewielkim kwaskiem, delikatna palonka i gorzka czekolada. Niewielka gładkość płatków i goryczka na średnim poziomie. Po złapaniu temperatury daje o sobie znać alkoholowa słodycz, a i sam alkohol dość mocno rozgrzewa wnętrzności. Gdyby nie ten aceton w aromacie, dałbym więcej.

Tak tylko 6,5 punktu.

Opinia: Sten
18/11/2018

encyklopedia/piwa/mazurski_browar_mazurskie_imperial_oatmeal_stout.txt · ostatnio zmienione: 2018/11/18 19:41 (edycja zewnętrzna)