Mazurski Browar, Ełk.
Piwo pasteryzowane,
niefiltrowane w stylu Dunkel.
Składniki: woda mazurska, słody jęczmienne, chmiele, drożdże.
Zawartość alkoholu: 5,1%obj., BLG 13°, IBU: jedna kropka na pięć możliwych. Warka do 02.11.2019r.
Barwa brunatna z rubinowymi przebłyskami.
Piana ciemno beżowa, bardzo gęsta. Z wolna redukuje się do trwałego kocyka.
Zapach karmelu i kawowych nutek.
Nasycenie średnie z tych wyższych.
W smaku czuć palonkę, kawę (szwagierka określiła ją jako lekko słodzoną espresso). W trakcie spożycia pojawia się również słaby kwasek. Goryczka niezbyt wysoka, ale trwała i przyjemna. Mimo stwierdzenia z nawiasu piwo należy bardziej do wytrawnych niż słodkich. Jest również sycące i przyjemnie pijalne. Dla mnie to dobre piwo, więc i ocena może być jedna.
7 punktów.
Opinia: Capricorn
05/08/2019
Kod kreskowy: 59068748122591).
Skład i parametry bez zmian.
Warka do: 03.10.2020.
Barwa brunatna, sprawia wrażenie klarownej.
Piana beżowa o różnej wielkości pęcherzykach, średnia. W oka mgnieniu zredukowała się do zera. Szkła nie oblepiła.
Nasycenie nieco większe od średniego.
Zapach karmelowy, nieco palony. Ciemne słody z razowym pieczywem, zbożowa kawa i cukierki toffi.
Smak słodkawy, słodowy i karmelowy. Ciemny słód z przypieczoną skórką od chleba, kawowy kwasek i jakby odrobina czekolady. Delikatne bardzo owoce z dominacją jabłka. Goryczki za wiele nie ma, ale przez jakiś czas wyczuwa się nią na podniebieniu. Przyzwoity ciemniaczek, acz szału nie ma.
Niemniej jednak 7 punktów się należy.
Opinia: Sten
06/04/2020