Wyprodukowano w Browarze Maryensztadt w Zwoleniu przez GME Restauracje, Warszawa.
English India Pale Ale. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słody jęczmienne, chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 6,4% obj., ekstraktu: 15% wag.
Barwa bursztynowa, mętna.
Piana ciemnokremowa, obfita i bardzo gęsta. Opadła do trwałej czapy, zaznaczając na szkle każdy wypity łyk.
Nasycenie średnie.
Zapach słodowy z wyraźnym razowym pieczywem z lekka przypieczonym. Pojawia się też subtelna nutka owocowa.
Smak słodowy. Tu też sporo przypieczonego razowca. Nieco cytrusowego kwasku i ziółek. Goryczka wyraźna, ściągająca z tytoniowo - ziołowym posmaczkiem. Piwo wytrawne, trochę ciężkie w odbiorze, ale bardzo smaczne i warte spróbowania.
8 punktów.
Opinia: Sten
25/03/2016