Maryensztadt - RaISa Espresso

Browar Maryensztadt, Zwoleń.

Russian Imperial Stout z espresso. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda, słody jęczmienne i pszeniczne, kawa, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 9,4% obj., ekstraktu: 22% wag.

Barwa idealnie czarna.

Piana ciemnobeżowa, średnia i stosunkowo gęsta. Zredukowała się do porwanej warstewki. Mizerną koronką oblepiła szkło.

Nasycenie nieduże.

Zapach świeżo palonej kawy, nutka wanilii i karmelu. Wyczuwa się też suszoną śliwkę.

W smaku mocna, z lekka osłodzona kawa, delikatny kwasek, taki kawowo, śliwkowy, przełamany karmelem. Sporo palonego słodu wymieszanego z wanilią. Na finiszu fajna, kawowo - palona goryczka. Wszystkie doznania idealnie zharmonizowane ze sobą. Rewelacyjne to piwo.

9 punktów się należy.

Opinia: Sten
25/10/2016

encyklopedia/piwa/maryensztadt_raisa_espresso.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:29 (edycja zewnętrzna)