Wyprodukowano w Browarze Maryensztadt w Zwoleniu przez GME Restauracje, Warszawa.
Russian Imperial Stout. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słody jęczmienne i pszeniczne, chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 9,4% obj., ekstraktu: 22% wag.
Barwa bez mała czarna z rubinowymi przebłyskami przy ściance szklanki.
Piana ciemnobeżowa, średnia. Opadła do porwanego kożuszka. Ażurowo oblepiła szkło.
Nasycenie nieco większe od średniego.
Zapach lekko palony z kawą i czekoladą. Jest też nieco razowego pieczywa i ziółek.
Smak słodkawy z wyczuwalnymi owocami. Wyraźna gorzka czekolada i kawa. Daje też o sobie znać karmel i suszona śliwka. Przez chwilę wyczuwa się też likierowy alkohol. Goryczka dość spora, nieco gryząca i zalegająca na podniebieniu. Wyczuwa się w niej również ziółka i przyprawy. Taki trochę inny ten RIS, od tych jakie dotychczas spożywałem, jednak ciekawy w odbiorze.
8 punktów.
Opinia: Sten
12/04/2016