Maryensztadt - Projekt Barrel Aged Wheat Wine Cognac 2018

Browar Maryensztadt, Zwoleń.

Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane.

Sklad: woda, słód jęczmienny i pszeniczny, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 13,08 % obj., ekstraktu: 26% wag. Rozlano: 15.11.2018.

Barwa mocnej herbaty, delikatnie zamglona.

Piana ciemnokremowa, średnia o drobnych i średnich pęcherzykach. Zredukowała się do pierścienia. Na szkle pozostawiła kilka plamek.

Nasycenie średnie.

Zapach beczki po koniaku z taninami. suszone owoce i winogrona. słód i nieco szlachetnego alkoholu.

Smak słodkawy, zarówno od słodu, jak i owoców i alkoholu.Generalnie przypomina koniak. Dębowe taniny i subtelny kwasek. Sam alkohol dość ciekawy, bo na początku bardziej winny, przechodzi w koniaczek. Dodam, że nad wyraz przyjemnie rozgrzewa. Goryczka średnia, tłumiona słodyczą. Całkiem ciekawe piwo w szczególności na zimowe wieczory. Bardzo dobre.

7,5 punktu.

Opinia: Sten
13/01/2019

encyklopedia/piwa/maryensztadt_projekt_barrel_aged_wheat_wine_cognac_2018.txt · ostatnio zmienione: 2019/01/13 23:02 (edycja zewnętrzna)