Maryensztadt - Projekt Barel Aged RIS Bowmore Whisky 2017

Wyprodukowane w Browarze Maryensztadt, Zwoleń przez GME Restauracje.

Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda, słody jęczmienne i pszeniczne, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 9,4% obj., ekstraktu: 22% wag. Warka do: 20.09.2021.

Barwa idealnie czarna.

Piana jasnego brązu, średnia i stosunkowo gęsta o drobnych pęcherzykach. Zredukowała się do nierównej warstewki. Drobniutką koronką zaznaczyła każdy wypity łyk.

Nasycenie z tych nieco większych. Czuć lekkie szczypanie na języku.

Zapach torfowy z nutkami asfaltu i palonych kabli. Delikatna palonka, czekolada i nieco suszonych owoców.

Smak w pierwszej chwili słodki, likierowy z wyczuwalną wiśnią w czekoladzie. Następnie torf z odczuciami zbieżnymi do tych co w aromacie. Niewielki kawowy kwasek i mocno rozgrzewający trzewia alkohol. Wyraźne taniny i całkiem przyjemna w odbiorze goryczka, dość długo utrzymująca się na podniebieniu. Wspaniałe piwo dla miłośników torfowych akcentów. Innym odradzam.

8,5 punktu.

Opinia: Sten
24/02/2019

encyklopedia/piwa/maryensztadt_projekt_barel_aged_ris_bowmore_whisky_2017.txt · ostatnio zmienione: 2019/02/24 22:20 (edycja zewnętrzna)