Maryensztadt - pAPA Americano

Wyprodukowano w Browarze Maryensztadt w Zwoleniu przez GME Restauracje, Warszawa.

Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

skład: woda, słody jęczmienne, chmiele, drożdże.

Zawartość alkoholu: 5,2% obj., ekstraktu: 13% wag.

Barwa złocista wpadająca w pomarańczową, mętna.

Piana biała średnia. Zredukowała się do cieniutkiego kożuszka. Firnakowo oblepiła szkło.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Zapach cytrusowy z niewielką żywicą i słodem. W tle jakiś mało przyjemny aromat trudny do zidentyfikowania, szczęśliwie jest to zjawisko ulotne wielce.

Smak owocowy ze sporą dawką grejpfruta. Niczego sobie żywica oraz nutka kwiatowa. Słód minimalny, skutecznie tłumiony intensywną goryczką, która całkiem długo utrzymuje się na podniebieniu. W sumie piwo ze wszech miar poprawne, choć do częstej konsumpcji raczej się nie nadaje. Goryczka jest nieco zamulająca. Ot wypić od czasu do czasu. Bez mała dobre.

Mocne 6 punktów.

Opinia: Sten
26/01/2016

encyklopedia/piwa/maryensztadt_papa_americano.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:28 (edycja zewnętrzna)