Maryensztadt - Die Toten Hopfen

Wyprodukowano w Browar Maryensztadt, Zwoleń przez GME Restauracje, Warszawa. Kooperacja Browaru Maryensztadt i Pubu Jabeerwocky.

Piwo w stylu kolońskim, pasteryzowane i niefiltrowane.

Skład: woda; słody jęczmienne i owsiane; chmiele: Comet, Hallertauer Blanc, Huel Melon; drożdże.

Zawartość alkoholu: 4,1% obj. Warka do: 15.05.2017.

Barwa złocista, mętnawa. Piana biała, średnia o drobnych oczkach. Opadła dość szybko do cienkiego, ale trwałego kożuszka. Pojedynczymi plackami oblepiła szkło.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Zapach cytrusowo - kwiatowy, dość intensywny. Gdzieś w oddali wyczuwa się odrobinę ziółek.

W smaku dominuje cytrusowy kwasek i wyraźne kwiaty. Sporo chmielowej goryczki o ziołowo - trawiastym posmaczku. Po chwili daje o sobie znać odrobina słodu. Piwo nad wyraz lekkie w konsumpcji, bez wątpienia bardziej na lato, niż na końcówkę zimy.

7 punktów.

Opinia: Sten
06/03/2017

encyklopedia/piwa/maryensztadt_die_toten_hopfen.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:58 (edycja zewnętrzna)