Markowy - Kornik

Browar Markowy, Hajnówka.

Piwo świerkowe, górnej fermentacji, niepasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody: pilzneński, wiedeński; chmiel Lubelski; świerk pospolity (Picea abies); drożdże US-05.

Zawartość alkoholu: 5% obj., ekstraktu: 13% wag. Warka do: 10.01.2018.

Barwa bursztynowo - miedziana, mętna.

Piana bladokremowa, cienka o drobnych pęcherzykach. Zredukowała się dość szybko ze słyszalnym sykiem do porwanego kożuszka, następnie do pierścienia. Szkła nie oblepiła.

Nasycenie z tych nieco większych.

Zapach słodowy z wyraźną skórką od chleba i ze sporą wonią świerkowych gałązek. Wyczuwa się też trochę drożdży i a kwiaty też się pojawiają.

Smak na początku świerkowy, jakby przeżuwało się korę. Wyrazisty słód z odsłodową słodyczą i odrobiną pieczywa i subtelny owocowy kwasek. Goryczka poniżej średniej i daje znać o sobie w chwilę po przełknięciu. Piwo sprawia wrażenie nieco wodnistego, ale jest ciekawe i spróbować warto.

Słabe 7 punktów, ze wskazaniem na 6,5.

Opinia: Sten
28/09/2017

encyklopedia/piwa/markowy_kornik.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:28 (edycja zewnętrzna)