Manufaktura Piwna Browaru Jabłonowo. Kod kreskowy: 59027050020041).
Typ: IPA.
Piwo pasteryzowane.
Najlepiej spożyć przed: 26.04.2018.
Opis bardzo lakoniczny.
Skład: woda, słody jęczmienne, chmiel.
Alk. 6,0% obj.
Kolor: ciemny bursztyn, z odcieniem karminu. Całkowicie klarowne. Piana obfita, drobna, beżowa, Po chwili zmienia sie w zróżnicowaną. Bardzo trwała, zanika do wyraźnego kożuszka. Pozostawia nieregularne, silne ślady na szkle.
Nasycenie znaczne.
Zapach: bardzo słabo wyczuwalny, owocowo-ziołowy.
Smak: goryczka bardzo zdecydowana, ale bez czaru. Szybko znika, pozostawiając nieco palące odczucia ziołowe. To palące wrażenie pozostaje długo, i jest niezbyt przyjemne. Tłumi wszelkie inne odczucia, które pojawiają się nieśmiało w oddali - owoce i nieco słodyczy i … alkohol. Trochę przedawkowane nasycenie. I tak niezmiernie korzystne wrażenia wzrokowe przyćmiewa kontrowersyjny smak. Czekam na kolejny raport, bo może to piwo tylko mnie nie przypada do gustu.
Pasteryzowane - 6 pkt.
Opinia: Naj
20/10/2017
Onegdaj popełniłem test Czaru Goryczy, ale chyba mnie coś niedobrego naszło. Albo piwo było za bardzo schłodzone. To jest bardzo dobre piwo. Niniejszym odszczekuję i korektę przesyłam. Warka wygląda na tą sama, więc to tyko mea culpa.
Piwo pasteryzowane typu IPA.
Wygląd ten sam.
Najlepiej spożyć przed: 26.04.2018 16:47.
Skład: woda, słody jęczmienne, chmiel.
Alk. 6,0% obj.
Kolor: ciemny bursztyn, z odcieniem karminu. Całkowicie klarowne. Piana obfita, drobna, beżowa, Po chwili zmienia się w zróżnicowaną. Bardzo trwała, zanika do wyraźnego kożuszka. Pozostawia nieregularne, silne ślady na szkle.
Nasycenie średnie.
Zapach: bardzo słabo wyczuwalny, owocowo-ziołowy.
Smak: goryczka bardzo zdecydowana, nieco ziołowa. Także odrobina słodyczy. Alkohol daje o sobie znać po wypiciu.
Oceniłem to piwo na 6 punktów. ale teraz wnoszę korektę. Zmieniam na 9 punktów.
Opinia: Naj
14/11/2017
Piwo klarowne.
Barwa ciemnej herbaty; miedziano - bursztynowa.
Piana dość obfita, beżowa, drobna i trwała. Opada powoli i nieregularnie do grubego kożucha obecnego aż do końca spożywania; obficie oblepia szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach niezbyt mocny. Czuć słód, karmel i nutę ziołowo - przyprawową.
W smaku piwo treściwe i gorzkawe. Czuć słód z nutą chlebową, karmel, nutę kwiatowo - ziołową i coś jak wywar z siana. Goryczka mocna, ale taka łodygowa, piołunowa, zalegająca. Męcząca wręcz. Jak piwo postoi w kuflu kilka minut, to czuć też posmak żelaza. W sumie pomysł ciekawy, ale piwo jakieś takie toporne. Choć lubię piwa goryczkowe, to z tym się męczyłem.
4 punkty.
Opinia: j24
18/11/2017