Majer Jasny Lager

Wyprodukowano przez: Hotel Silvia, Maria i Ernest Majnusz, Gliwice.

Piwo niefiltrowane,
niepasteryzowane.

„Lekki, jasny Kellerbier o złotej nieznacznie mętnej barwie. Delikatny aromat, po trosze słodkawy, po trosze kwaskowy, zaś po ogrzaniu z wyczuwalnymi nutami kwiatowymi. Mieszanka idealnie dobranych 4 różnych słodów jęczmiennych.”

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 4,3%, ekstraktu: 11,8%.

Barwa złocista z pomarańczowym odcieniem, mętnawa.

Piana bladokremowa, średnio-obfita i dość gęsta. Niestety opada nad wyraz szybko do porwanej warstewki. Obficie oblepia szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach słabiutki. Wyczuwa się nieco słodu z jakimś nie do końca przyjemnym aromacikiem.

Smak lekko słodowy z wyraźnym kwaskiem z odrobiną kwiatów i owoców. Goryczka całkiem solidna, choć taka bardziej ziołowa, niż chmielowa. Owych czterech gatunków słodów czemuś nie wyłapuję. Całkiem poprawny lager, którego od czasu do czasu można spróbować.

Mocne 7 punktów. Byłoby więcej, ale ten aromacik…

Opinia: Sten
23/02/2014

encyklopedia/piwa/majer_jasny_lager.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:28 (edycja zewnętrzna)