Lwówek - Wrocławskie

Browar Lwówek

Piwo już testowane jako Lwówek - Wrocławskie 10.

Nowa szata graficzna i lekko zmieniona nazwa: Lwówek Wrocławskie - Seria Klasyczna.

Informacja z kontry:

„Lwówek Wrocławskie to piwo typu pils. W Browarze Lwówek każde piwo powstaje w otwartych kadziach fermentacyjnych. Do jego produkcji stosowane są drożdże piwowarskie dolnej fermentacji. Nasza „dziesiątka” to lekkie piwo o wyraźnej goryczce idealne do konsumpcji na co dzień. Polecam Grzegorz Ickiewicz - piwowar”

Parametry, walory smakowo aromatyczne bez zmian.

Piwko, które trzeba wypić.

Opinia: Sten
26/04/2013






Nie dam sobie głowy uciąć, ale wydaje mi się, że Wrocławskie już oceniałem. Co prawda jeszcze w starej oprawie, ale nic - mogę je spożyć raz jeszcze, bo jak pamiętam smak był niczego sobie. :-) Czym prędzej zabieram się za testy.

Dane techniczne czyli kącik dla dociekliwych. Producent na kontretykiecie tak oto pisze: „Lwówek Wrocław to piwo typu Pils. W Browarze Lwówek każde piwo powstaje w otwartych kadziach fermentacyjnych. Do jego produkcji stosowane są drożdże piwowarskie dolnej fermentacji. Nasza „dziesiątka” to lekkie piwo wyraźnej goryczce, idealne do konsumpcji na co dzień.” Nic dodać, nic ująć. Polecam. Skład: woda, słów jęczmienny, chmiel. Woltaż na poziomie 4,2% objętości.

Zapach. Bardzo delikatny zapach chmielu, nieomal niewyczuwalny. Jak na moje to nieco za mało intensywny ten zapach, można go w ogóle nie poczuć.

Piana. Ładna, biała, niezbyt gęsta. Po około minucie pozostaje już tylko niewielki kożuszek zakrywający dno pokala.

Kolor. Przyjemny bursztynowy kolor. Bardziej jasny niż ciemny. Ot, herbata z cytryną.

Smak. Leciutkie piwo. Takie lubię i preferuje. Czuć delikatną goryczkę która pojawia się w swej stonowanej intensywności przy piciu by przy przełykaniu obmywając język z każdej stron zmniejszyć na intensywności i zapewnić długotrwałe przyjemne goryczkowe odczucie. Co istotne, nie pozostaje w ustach kwaśny posmak. Dla mnie zdecydowany plus. Minusy związane z zapachem odchodzą w niepamięć przy odczuciach smakowych. Ocenię tak jak kiedyś.

Zasłużone 10.

Opinia: Śmietan
30/12/2013



Kod kreskowy: 59082541540341).

Warka do 30.04.2018 r.

Parametry bez zmian. Piwo pasteryzowane.

Piwo klarowne. Barwa jasno złocista. Piana średnio obfita, biała, drobna. Opada w kilka minut do cienkiej warstewki a następnie obwódki, obecnej aż do końca spożywania; ładnie choć skąpo oblepia szkło. Nasycenie nieco poniżej średniego. Zapach raczej słaby. Czuć słód z nutą kwiatową. Jak piwo postoi w kuflu, to można też wyczuć nutę miodowo - karmelową. W smaku piwo lekkie, rześkie i gorzkawe. Czuć słód z nutą kwiatowo - owocową. Goryczka przeciętnej mocy, przyjemna, choć nieco trawiasta. W sumie dobre, porządne piwo. Nie podzielam jednak zachwytu poprzednich testerów. Może to kwestia „Nowej Warzelni”, którą się chwali producent?

8 punktów ode mnie.

Opinia: j24
27/01/2018

1)
BROWARY REGIONALNE JAKUBIAK SP. Z O.O., ul. Kolejowa 400, 05-092 Dziekanów Nowy.
encyklopedia/piwa/lwowek_wroclawskie.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:28 (edycja zewnętrzna)