Lwówek - Wiedeński

Browar Lwówek.

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel.

Zawartość alkoholu: do 5,7%, ekstraktu: 13%.

Barwa herbaciano miedziana.

Piana ciemno kremowa, średnia. Szybko opada do cieniutkiej kołderki, część osadza się na szkle. W połowie kufla pozostaje tylko mizerna obwódka wokół ścianki.

Nasycenie średnie, wpadające w mocnawe.

Zapach lekko palony, do tego nieco słodu i chmielu.

W smaku dość wytrawne, choć zarazem delikatnie słodkie nutki też i owszem się pojawiają. Nie mniej jednak goryczka wybija się na pierwszy plan.

Dodam, że wielce wyrazista i długotrwała, przez co przyjemna jak dla mnie.

Kolejna udana produkcja Lwówka. Polecam.

9 punktów.

Opinia: Sten
26/05/2012



Od siebie dodam, że zarówno w zapachu jak i smaku jest tak przyjemnie owocowo, nawet nieco kwiatowo. Goryczka mnie ździebko rozczarowała, choć i tak jest całkiem niezła. Ogólnie dobre piwko. Zgadzam się z punktacją Stena.

Opinia: Wojciechus
03/06/2012



Zmieniła się nieco nazwa browaru, która obecnie brzmi: Browary Regionalne Jakubiak Sp.z o.o. Browar Lwówek.

Informacja z kontry: „Lwówek Wiedeński to piwo warzone na cześć husarskiej wiktorii pod Wiedniem. Jego smak charakteryzuje się słodowo-karmelową bazą. Dopełnia go wyraźna goryczka uzyskana przez dodatek polskiego aromatycznego chmielu odmiany Lubelski. Miedziano-bursztynowa barwa wynika z zastosowania słodów wiedeńskiego, monachijskiego oraz karmelowego.”

Skład: woda, słody jęczmienne: pilzneński, wiedeński, monachijski, karmelowy; chmiel.

Zawartość alkoholu odrobinę mniejsza, obecnie wynosi 5,5%, ekstrakt 13,0%.

Do poprzedniego opisu dodam, że zarówno w zapachu, jak i smaku pojawiają się nuty chlebowe. Pozostałe doznania bez zmian.

Punktację podtrzymuję.

Opinia: Sten
20/07/2013

encyklopedia/piwa/lwowek_wiedenski.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:58 (edycja zewnętrzna)