Łomża - Export Niefiltrowane

Browar Łomża.

Skład: zawiera słód jęczmienny i pszeniczny.

Zawartość alkoholu: 5,7%

Barwa pomarańczowa, mętna.

Piana biała, dość obfita, szybko opada do cieniutkiego, ale trwałego kożuszka.

Nasycenie średnie.

Zapach słodowy z odrobiną drożdży w tle.

W smaku raczej łagodne. Na początku trochę słodu i kwasku oraz nieco drożdżowego posmaczku. Goryczka symboliczna wielce i kończąca się kwaskowymi akcentami. Przy tym to piwko jakieś takie bez wyrazu. Moim zdaniem nazbyt wodniste i brakuje mu czegoś - choćby nutek owocowych. Przyznam, że Maryjolka wychłeptała pół kufla z zadowoleniem (no, ale jeśli lubuje się w piwach jabłkowych …)

Być może kolejne warki będą lepsze. Testujemy wszak prototyp.

6 punktów.

Opinia: Sten
02/04/2012



Piwo jasne, niefiltrowane, pasteryzowane.

Piwo mętne. Barwa miodu akacjowego. Piana biała, drobna, dość obfita i trwała.Opada do cienkiej warstewki. Nasycenie średnie. Zapach słodu i chmielu, intensywny, przyjemny.

W smaku piwo lekkie. Czuć słód; po dobrym posmakowaniu czuć też słód pszeniczny. Oprócz tego kwasek (może to efekt drożdży albo jakaś nuta owocowa - trudno mi określić). Goryczka słaba, ale przyjemna, choć niezbyt trwała.

Może to kwestia gorącego i męczącego dnia, ale moim zdaniem to niezłe piwo, choć wymaga jeszcze doprecyzowania.

Oceniam je na 7,5 punktu.

Opinia: j24
21/05/2012



Nazwa (Łomża Niefiltrowane) i etykieta są inne, za to parametry praktycznie takie same.

Piwo jasne naturalnie mętne, niefiltrowane, pasteryzowane. Zawiera słód jęczmienny i pszeniczny. Alkohol 5,7% obj.

Wrażenia generalnie takie same.

Na wszelki wypadek podam je raz jeszcze (jeśli uznacie, że to piwo odrębne): (Nie uznaliśmy ale ponieważ trochę dodałeś do nowego opisu to pozostanie =) )

Piwo mętne. Barwa miodu akacjowego. Piana biała, drobna, obfita i trwała. Opada powoli do cienkiej warstewki, pozostają też jej ślady na ściankach kufla. Nasycenie średnie. Zapach słodu i chmielu, intensywny, przyjemny.

W smaku piwo lekkie. Czuć słód; po dobrym posmakowaniu czuć też słód pszeniczny. Oprócz tego posmak drożdży. Goryczka słaba, ale przyjemna, choć niezbyt trwała.

W sumie to niezłe piwo, na nadchodzące lato na upały do gaszenia pragnienia będzie w sam raz.

7,5 punktu.

Opinia: j24
11/05/2013








Hi, hi. Próbowałem porównać swoje wczorajsze wrażenia (Łomża Niefiltrowane) z opisem w Beer-o-pedii. Moja ocena wynosi 6 a smaki to sami chyba wymyślacie ;-)

Opinia: leśny1964
16/05/2013



Zatem teraz nowa odsłona piwa.

Na krawatce jest stara nazwa, a na etykiecie Łomża Niefiltrowane Naturalnie Mętne.

Producent: Van Pur Sp. z O.O., Warszawa.

Parametry bez zmian.

Wrażenia generalnie takie same. Tą mętność widać nawet bez otwierania butelki, prześwituje przez zielone szkło.

Piana jest bardzo obfita, sztywna i ładna.

W smaku goryczka tym razem nie jest słaba, ale mocna, solidna i trwała. Podsumowując - w dzisiejszy bez mała upalny dzień to piwo smakuje jeszcze lepiej niż poprzednio. Polecam.

Bardzo mocne 8 punktów tym razem.

Opinia: j24
24/05/2014










Producent Van Pur Sp. z o.o.

Piwo jasne niefiltrowane.

Zawiera słód jęczmienny i pszeniczny.

Zawartość alkoholu: 5,7% obj.

Barwa pomarańczowa, mętna. Na dnie butelki pozostało sporo drożdżowego osadu.

Piana biała, średnio - obfita i bardzo gęsta. Zredukowała się do centymetrowej kołderki, która utrzymała się do końca. Umiarkowanie oblepiła szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach pomarańczowej skórki z odrobiną chmielu w tle.

Smak cytrusowy z wyczuwalną pomarańczą i charakterystycznym dlań kwaskiem. Goryczka niczego sobie, całkiem wyraźna i długotrwała. Piwo nad wyraz przyjemnie orzeźwiające, w sam raz na letnie upały.

Dam 7,5 punktu.

Opinia: Sten
27/07/2014

encyklopedia/piwa/lomza_export_niefiltrowane.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:58 (edycja zewnętrzna)