Leikeim - Steinbier

Brauhaus Leikeim, Altenkunststadt, Niemcy;

Nie wiem czy taki bajer był już testowany. Jest to tzw. piwo kamienne, które swoją nazwę zawdzięcza jakiejś ultra prehistorycznej technice gotowania brzeczki poprzez wrzucanie do niej rozgrzanych kamoli…

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże; alk. 5,8% obj.; nasycenie niskie;

Piwo mętne, barwy herbaciano-pomarańczowej z niezbyt okazałą, umiarkowanie trwałą pianą. Zapach jest „na słodko” – dominują nuty karmelowo-owocowe (można też napisać, że krówkowo-owocowe), natomiast chmiel pobrzękuje gdzieś w oddali. W smaku jest również słodko. Wspomniane nuty owocowo-karmelowe przechodzą w bardzo delikatny kwasek i jeszcze bardziej subtelną goryczkę. Ponoć piwko powinno mieć posmak kamieni, jednak takowego nie bardzo doznałem.

W sumie ciekawe doświadczenie. To moje pierwsze tego typu piwo i właściwie to nie wiem jak mam je ocenić.

Ale 8 punktów na początek winno wystarczyć.

Opinia: Wojciechus
09/12/2011

encyklopedia/piwa/leikeim_steinbier.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:28 (edycja zewnętrzna)