Browar Laško na Słowenii.
Skład: woda, słód jęczmienny, drożdże, chmiel. Zawartość alkoholu: 3,5%, ekstraktu: 8,4%
Barwa słomkowa. Piana biała, stanowi cienki kożuszek niknący w oczach. Nasycenie średnie. Zapach nijaki. W smaku dominuje delikatna goryczka i jakieś wątki drożdżowe. Wszystko to przechodzi pomału w kwasek.
W sumie nic nadzwyczajnego 5 punktów.
Opinia: Sten
25/07/2010
Pivovarna Laško, Słowenia.
Piwo jasne pasteryzowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, mąka kukurydziana, chmiel, ekstrakt chmielowy.
Zawartość alkoholu: 3,5% obj,, ekstraktu: 8,3%.
Barwa złocista, jak na zawartość ekstraktu bardzo ładna, ale może to mąka kukurydziana się do tego przyczyniła.
Piana biała, średnia i mało trwała. Szybko zredukowała się do porwanej warstewki, następnie do pierścienia. Firankowo oblepiła szkło.
Nasycenie słabiutkie wielce.
Zapach znikomy. Śladowy słód i to wszystko.
W smaku prym wiedzie mąka kukurydziana. Małe co nieco słodu, nieco sztuczna i żelazista goryczka i w zasadzie to wszystko, co można o tym piwie powiedzieć. No pojawia się też nieco kwasku. Nawet nad Adriatykiem bardzo średnio weszło.
Góra 4 punkty.
Opinia: Sten
28/08/2015
Pivovarna Union, Ljubliana, Słowenia.
Piwo jasne pasteryzowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, jęczmień, chmiel, ekstrakt chmielowy.
Zawartość alkoholu: 4,5% obj., ekstraktu: 10,35%.
Barwa słomkowa.
Piana biała, średnia. Zredukowała się do opaski. Symbolicznie oblepiła szkło.
Nasycenie sporawe, bąbelki lekko szczypią w język.
Zapach słodowy z delikatną nutą chmielową.
Smak taki trochę bez wyrazu. W zasadzie dominuje nieco chemiczna goryczka i niewiele więcej. Słód ledwie wyczuwalny, niewielki kwasek i to wszystko. Można sobie spokojnie darować. Z pilsem to nie ma nic wspólnego.
3 punkty.
Opinia: Sten
04/09/2015