Langier Beer - FES (pasteryzowane)

Warzone przez Michał Langier Production, Warszawa w Broware Pivovaria.

Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody jęczmienne: Pale Ale, monachijski, czekoladowy, Aroma, Carafa III; słód żytni; jęczmień prażony; platki owsiane; wanilia burbońska, ziarna tonka; płatki dębowe whisky; chmiele: Marynka, Iunga, Aurora; drożdże US-05.

Zawartość alkoholu: 6,8% obj., ekstraktu: 16,5% wag. Warka do: 28.03.2018.

Barwa czarna, nieprzejrzysta.

Piana beżowa, cienka z przewagą średnich pęcherzyków. Bardzo szybko zniknęła. Na szkle pozostawiła całkiem sporą, nieco porwaną koronkę.

Nasycenie mniejsze od średniego.

Zapach lekko korzenny, przełamany wanilią i toffi. W tle kawa i palonka. Smak wytrawny. Kawa i gorzka czekolada, odrobina wanilii oraz sporo palonki. Przez chwilę daje znać o sobie niewielki kwasek. Goryczka taninowa z posmaczkiem whisky, dość intensywna i nieco zalegająca. Piwo dobre, ale jak mi się zdaje mniej ułożone od wersji niepasteryzowanej.

7 punktów.

Opinia: Sten
17/01/2018

encyklopedia/piwa/langier_beer_fes_pasteryzowane.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:28 (edycja zewnętrzna)