Łańcut – Berlińskie Kwaśne

Browar Łańcut.

Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane.

Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 3,4% obj., ekstraktu: 8% wag. Warka do: 27.10.2017.

Barwa słomkowo – różowa, mglista.

Piana biała, cienka o średnich pęcherzykach. W połowie szklanki zniknęła. Szkła nie zdążyła oblepić.

Nasycenie dość spore.

Zapach mało intensywny. Trochę słodu z pieczywem i drożdże.

W smaku spora dawka kwasku wyraźną cytryną. Niezła baza słodowa z wyczuwalną pszenicą, choć i słód jęczmienny też niczego sobie. Jest też spora dawka pieczywa. Goryczki brak. Piwo orzeźwiające i bardzo przyjemne w odbiorze. Warto spróbować.

Dam subiektywne 8 punktów.

Opinia: Sten
14/07/2017

encyklopedia/piwa/lancut_berlinskie_kwasne.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:28 (edycja zewnętrzna)