Łąkomin - Belgijski Byk na Torfowisku

Browar Łąkomin.

Quadrupel leżakowany w beczce po torfowej whisky single malt. Piwo górnej fermentacji, niepasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody: pilzneński, Caramunich I, Caraaroma Special B, Biscuit, czekoladowy jasny; cukier kandyzowany; chmiel: EKG, Tradition; drożdże Fermentum Mobile „Artefakty Trapistów”.

Zawartość alkoholu: 10,5% obj., ekstraktu: 24% wag. Terminu brak.

Barwa brunatno - rubinowa, opalizująca.

Piana jasnobeżowa, cieniutka o drobnych i średnich pęcherzykach. Zredukowała się do grubego pierścienia. Szkła nie oblepiła.

Nasycenie mniejsze od średniego.

Zapach torfowy z wyraźną nutką palonych kabli i kolejowych podkładów. Suszone owoce i lekko gryzące w nozdrza przyprawy. W tle taniny.

Smak słodkawy. Wyraźny kandyzowany cukier, rodzynki i karmel. Delikatny kwasek z niewielkim słodem, subtelna torfowość z nutką kablową i niczego sobie goryczka z wyraźnymi przyprawami. Dają też o sobie znać taniny. Alkohol bardzo dobrze ukryty, ale w trzewiach solidnie rozgrzewa. Wspaniałe piwo, w sam raz na zimowe wieczory. Polecam miłośnikom torfowych klimatów w piwie.

8,5 punktu.

Opinia: Sten
15/12/2018

encyklopedia/piwa/lakomin_belgijski_byk_na_torfowisku.txt · ostatnio zmienione: 2018/12/16 10:08 (edycja zewnętrzna)