Browar Łąkomin.
Quadrupel leżakowany w beczce po torfowej whisky single malt. Piwo górnej fermentacji, niepasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody: pilzneński, Caramunich I, Caraaroma Special B, Biscuit, czekoladowy jasny; cukier kandyzowany; chmiel: EKG, Tradition; drożdże Fermentum Mobile „Artefakty Trapistów”.
Zawartość alkoholu: 10,5% obj., ekstraktu: 24% wag. Terminu brak.
Barwa brunatno - rubinowa, opalizująca.
Piana jasnobeżowa, cieniutka o drobnych i średnich pęcherzykach. Zredukowała się do grubego pierścienia. Szkła nie oblepiła.
Nasycenie mniejsze od średniego.
Zapach torfowy z wyraźną nutką palonych kabli i kolejowych podkładów. Suszone owoce i lekko gryzące w nozdrza przyprawy. W tle taniny.
Smak słodkawy. Wyraźny kandyzowany cukier, rodzynki i karmel. Delikatny kwasek z niewielkim słodem, subtelna torfowość z nutką kablową i niczego sobie goryczka z wyraźnymi przyprawami. Dają też o sobie znać taniny. Alkohol bardzo dobrze ukryty, ale w trzewiach solidnie rozgrzewa. Wspaniałe piwo, w sam raz na zimowe wieczory. Polecam miłośnikom torfowych klimatów w piwie.
8,5 punktu.
Opinia: Sten
15/12/2018