Łąkomin - Basior

Browar Łąkomin.

American Barleywine. Piwo górnej fermentacji, niepasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody: Pale ale, Caramunich I; chmiel Chinook; drożdże Safale US-05.

Zawartość alkoholu: 11,5% obj., ekstraktu: 25,0% wag., IBU - 80. Daty przydatności nie podano.

Barwa brązowo - rubinowa, zamglona.

Piana ciemnokremowa, cienka z przewagą drobnych pęcherzyków. Opadła do cieniutkiej i trwałej warstewki. Spływającą firanką oblepiła ściankę szklanki.

Nasycenie średnie.

Zapach słodowy, następnie daje o sobie znać chmiel z wyraźnymi cytrusami i żywicą. Pojawiają się też suszone owoce i odrobina masełka. w odległym tle małe co nieco alkoholu.

W smaku na początku suszone owoce z wyraźnymi rodzynkami i śliwkami. spory słód i karmel przełamany razowym pieczywem. Niewielka dawka jakby czekoladowych pralinek z umiarkowaną słodyczą. Subtelny cytrusowy kwasek, a na finiszu lekko ziołowo - żywiczna goryczka. Alkohol świetnie ukryty, choć nad wyraz rozkosznie rozgrzewa wnętrzności. Rewelacyjne piwo. Polecam.

9 punktów.

Opinia: Sten
30/03/2018

encyklopedia/piwa/lakomin_basior.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:57 (edycja zewnętrzna)