Krombacher - Weizen

Krombacher Brauerei Bernhard Schadeberg GmbH w Kreuztal-Krombach, Niemcy - piwo warzone zgodnie z niemieckim prawem czystości z 1516 roku.

Skład: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, chmiel, drożdże; alk. 5,3% obj., nasycenie niskie.

Może od razu napiszę, że piwo jest po prostu genialne! Barwa złocista, mętna, piana bardzo ładna, trwała, zapach bogaty - słodowo-owocowo-korzenny.

W smaku „Krombi” jest równie ciekawy: początkowe nuty słodowo-bananowe dość szybko ulegają goździkowi i fantastycznej, zupełnie zaskakującej goryczce. Pszeniczniaki charakteryzują się raczej delikatną, jakby drugoplanową goryczką, natomiast w tym przypadku mamy do czynienia niemal z diabłem…

Bez wahania 10 punktów.

Opinia: Wojciechus
14/05/2011







Parametry bez zmian. W składzie podano jeszcze przyprawy.

Piwo mętne. Barwa ciemniejszego miodu akacjowego.

Piana biała, obfita, dość drobna. Nawet trwała. Opada powoli do porozrywanej warstewki; pozostają też jej ślady na ściankach kufla.

Nasycenie niskie do średniego.

Zapach przyjemny i złożony. Czuć słód, nutę bananowo - goździkową i przyprawy korzenne.

W smaku piwo ciekawe. Najpierw czuć słód i nutę bananowo - goździkową. Gdzieś w tle bukiet przyprawowo - owocowy. Następnie delikatny kwasek. Po chwili pojawia się mocna i bardzo długo pozostająca na języku goryczka.

No dobra, piwo bardzo dobre, smaczne, ciekawe, godne polecenia.

Niech będzie te 10 punktów.

Opinia: j24
01/01/2014

encyklopedia/piwa/krombacher_weizen.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:28 (edycja zewnętrzna)