Krakowskie Ciemne

Browar w Hotelu Płock

Skład:woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 5% +/- 0,5%, zawartość ekstraktu: 14%.

Barwa bursztynowa, naturalnie mętna. Doprawdy pojęcia nie mam, czemu ma w nazwie ciemne. Piana kremowa, nawet gęsta i trwa do końca. W sumie mógłbym na tym zakończyć. Cała reszta to nieopisywalny […] i […] oraz […].

Tak na poważnie. W zapachu dominuje amoniak, bo z niczym innym mi się to nie kojarzy. Smak podobny, do tego można dodać słód palony, lekką goryczkę - za lekką zdecydowanie.

Naprawdę bardzo rzadko się zdarza, że nie dopiję piwa do końca. Tym razem tak właśnie było, ponad pół flaszki poszło do zlewu.

Za pianę ładną 1 punkt.

Opinia: Sten
30/09/2010

encyklopedia/piwa/krakowskie_ciemne.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:28 (edycja zewnętrzna)