Krakowiak Miodowy

Browar Południe, Kraków.

Piwo jasne z miodem gryczanym. Naturalnie mętne. Pasteryzowane.

Skład: woda, słody: pilzneński, jęczmienny, karmelowy, chmiel, miód gryczany, drożdże.

Zawartość alkoholu: 5,8%, ekstraktu: 12%.

Barwa złocisto miodowa, mętna. Widoczne drobne kłaczki drożdżowe.

Piana biała, centymetrowa, opada do cieniutkiej, ale trwałej warstewki, częściowo osadzając się na szkle.

Nasycenie niczego sobie. Czuć na języku.

Zapach lekko miodowy z odrobiną słodu i chmielu w tle.

Smak to melanż lekkiej miodowej słodyczy z całkiem przyjemną goryczką. W oddali można doszukać się ulotnych nutek owocowych. Na podniebieniu utrzymuje się długotrwała goryczka. leciutko złamana miodem. Dodam, że w miodowym posmaczku nie czuć sztuczności i jest to niewątpliwy plus dodatni.

ps. Do Ciechana małe co nieco temu piwu brakuje, ale powiem, że niewiele.

8 punktów.

Opinia: Sten
08/07/2012



Smak tegoż piwa nie przypomina Ciechana, co wcale nie oznacza, że jest gorszy. Ma słodki smak miodowy z lekką goryczką, piana średnia - szybko opada. Złoty, mętny kolor.

Do butelki zawieszona jest etykietka z przepisem podania ale na fajnym sznureczku.

Bardzo mi smakuje.

Moja ocena to 9 punktów.

Opinia: MartaBaranowska
28/07/2013

encyklopedia/piwa/krakowiak_miodowy.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:28 (edycja zewnętrzna)