Krajan - Ale Krajan

Browary Kujawsko - Pomorskie Krajan, Nakło.

Składu w klasycznej formie nie podano. Na kontrze można przeczytać: „ALE to rodzaj piwa, warzonego ze słodu jęczmiennego przy zastosowaniu ciepłej fermentacji z udziałem drożdży piwnych. Pasteryzowane. Zawiera chmiel pomagający zachować jakość piwa i nadający mu gorzki, ziołowy smak równoważący słód jęczmienny”

Zawartość alkoholu: 6,0% obj., ekstraktu: 14,1% wag.

Barwa bursztynowa z miedzianymi refleksami, klarowna.

Piana kremowa, średnio - obfita i w miarę gęsta. Dość szybko opadła do cieniutkiej obręczy z malutką wysepką na środku. Ażurowo oblepiła szkło.

Nasycenie z tych słabszych.

Aromatu praktycznie nie ma. Gdzieś tam w oddali daje o sobie znać masełko.

Smak też taki trochę nijaki. Początek kwaskowy. Przechodzi w znikomy słód, jest odrobina ziółek, o których chwali się producent oraz nie do końca nachalny apteczny posmaczek. Goryczka też taka jakby z lekka chemiczna i tłumiona kwaskiem. Czemuś mi się wydaje, że to ALE takie mało ejlowe. Niby wypić można, tylko po co?

Słabiutkie 5 punktów.

Opinia: Sten
19/02/2015

encyklopedia/piwa/krajan_ale_krajan.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:57 (edycja zewnętrzna)