Kościerzyna (Stary Browar) - Ciemna 10

Stary Browar Kościerzyna.

Piwo naturalne, niefiltrowane i niepasteryzowane dolnej fermentacji.

Skład: woda; słody jęczmienne: monachijski, pilzneński, karmelowy jasny, pszeniczny palony, barwiący; Chmiel: Saaz, Tetnanger, Hersbrucker, Cascade; drożdże.

Zawartość alkoholu: 3,9% obj., ekstraktu: 11,8% wag.1)

Barwa brunatna z rubinowymi przebłyskami, zdaje się, że mętna.

Piana jasnobeżowa, średnia o grubych pęcherzykach bardzo szybko pękających. W oka mgnieniu opadła do cieniutkiej warstewki, następnie do pierścienia. Szkła nie zdążyła oblepić.

Nasycenie większe od średniego.

Zapach karmelu i palonki z niewielką nutką owocową.

Smak w zasadzie wodnisty. Początek kwaskowy, przechodzi w minimalną palonkę i karmel oraz śladową kawę. Goryczka umiarkowana bardzo. W sumie to taka kwaskowa, przypalona woda. Nie polecam.

3 punkty.

Opinia: Sten
14/08/2017

1)
Taka ciekawostka. W nazwie jest dziesiątka, a ekstraktu ma bez mała 12 procent i bądź tu człowieku mądry…
encyklopedia/piwa/koscierzyna_stary_browar_ciemna_10.txt · ostatnio zmienione: 2018/11/19 08:31 (edycja zewnętrzna)