Kormoran - Warnijskie

Piwo z orkiszem, wielozbożowe. Browar Kormoran.

Skład: słód jęczmienny, orkisz, słód pszeniczny, owies, płaskurka, słód żytni, pszenżyto, słód karmelowy.

Zawartość alkoholu: 5,1%, ekstraktu: 12,5%.

Na początek reklama z kontry:
Warnijskie to pierwsze w Polsce piwo wielozbożowe. Jego skład został skomponowany w taki sposób aby uzyskać doskonałe zbilansowanie zawartości aminokwasów egzogennych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Brak procesu filtracji pozwolił na zachowanie dużej zawartości witamin z grupy B pozytywnie wpływających na metabolizm oraz sprawność umysłową i fizyczną człowieka. Nie zapomnijmy, że to jednak alkohol - proponujemy zachowanie umiaru. Na zdrowie.

Jak widać z powyższego, piwo te należy traktować jako lekarstwo.

Barwa złocista. Naturalnie mętne.

Piana biała początkowo obfita opada do cienkiej warstewki, utrzymującej się do końca.

Nasycenie średnie.

Zapach słodowy z odrobiną nut chlebowych - to pewnie ze względu na tą ilość zbóż wszelakich.

Smak to całkiem przyjemne połączenie wielu nut słodowych z odrobiną chmielu (o którym w składzie czemuś nie wspomniano). Podobnie jak w zapachu, tu też wyraźnie czuć chleb. Na podniebieniu pozostaje posmak goryczki z odrobiną kwasku.

Piwo warte skosztowania, bo faktycznie nieco się różni od klasyki. Nie jest piwem typowo pszenicznym, ani jęczmiennym.

Mocne 9 punktów.

Opinia: Sten
21/05/2011

encyklopedia/piwa/kormoran_warnijskie.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:28 (edycja zewnętrzna)