Kormoran - Plon Niebieski

Browar Kormoran, Olsztyn.

Piwo dolnej fermentacji, jasne niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda, słody jęczmienne jasne i ciemne, słód pszeniczny, chmiel (Marynka, Sybilla), drożdże.

Zawartość alkoholu 6,2% obj., ekstraktu: 16,0% wag.

Barwa miedziana, mętna.

Piana kremowa, średnia. Opadła do porwanego kożuszka. Obficie oblepiła szkło.

Nasycenie spore.

Zapach chmielowy z subtelnym słodem. W tle minimalne ziółka.

Smak niczego sobie. Dominuje chmiel z fantastyczną goryczką. Pojawiają się nutki owocowo-kwiatowe z delikatną słodyczą i takim kwaskiem. Słód nieco schowany, ale wyczuwalny i to całkiem przyjemnie. Finisz to nieco przełamana owocami goryczka, cudownie działająca na kubki smakowe. Kolejne piwo z Olsztyna, które trzeba spróbować, bo na prawdę warto.

9 punktów.

Opinia: Sten
24/09/2014

encyklopedia/piwa/kormoran_plon_niebieski.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:57 (edycja zewnętrzna)