Kormoran - Plon Brązowy

Browar Kormoran, Olsztyn.

Piwo IPA na suszonych szyszkach chmielu Sybilla. Górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda, słody jęczmienne jasne i ciemne, słód pszeniczny, chmiel Sybilla, drożdże.

Zawartość alkoholu: 6,2%, ekstraktu: 16,0%.

Barwa miedziana, mętnawa.

Piana jasnokremowa, średnia i dość gęsta. Po kilku łykach pozostała po niej cieniutka, rwąca się kołderka o nierównej strukturze. Trochę jej pozostało na szkle.

Nasycenie umiarkowane.

Zapach cytrusowy z nutką kwiatową i leciutką słodyczą.

Smak początkowo słodkawy z wyczuwalnymi owocami. Trochę słodu i znacznie mniej chmiel przez co goryczka jest słabiutka jak na piwo w stylu IPA, no ale uwarzono je tylko z użyciem jednego gatunku chmielu. Zakończenie to połączenie owej goryczki z kwaskiem i ten melanż utrzymuje się na podniebieniu.

Piwo zwyczajnie dobre, zatem 7 punktów.

Opinia: Sten
18/01/2014

encyklopedia/piwa/kormoran_plon_brazowy.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:57 (edycja zewnętrzna)