Browar Kormoran, Olsztyn.
Piwo IPA na suszonych szyszkach chmielu Sybilla. Górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.
Skład: woda, słody jęczmienne jasne i ciemne, słód pszeniczny, chmiel Sybilla, drożdże.
Zawartość alkoholu: 6,2%, ekstraktu: 16,0%.
Barwa miedziana, mętnawa.
Piana jasnokremowa, średnia i dość gęsta. Po kilku łykach pozostała po niej cieniutka, rwąca się kołderka o nierównej strukturze. Trochę jej pozostało na szkle.
Nasycenie umiarkowane.
Zapach cytrusowy z nutką kwiatową i leciutką słodyczą.
Smak początkowo słodkawy z wyczuwalnymi owocami. Trochę słodu i znacznie mniej chmiel przez co goryczka jest słabiutka jak na piwo w stylu IPA, no ale uwarzono je tylko z użyciem jednego gatunku chmielu. Zakończenie to połączenie owej goryczki z kwaskiem i ten melanż utrzymuje się na podniebieniu.
Piwo zwyczajnie dobre, zatem 7 punktów.
Opinia: Sten
18/01/2014