Kormoran - Plon

Browar Kormoran, Olsztyn.

Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.

„Trzymasz w ręku piwo w stylu India Pale Ale na jednym, polskim chmielu odmiany Sybilla. Piwo szczególnie wyjątkowe, bo chmielone świeżymi, niesuszonymi szyszkami. Sybilla jest szczególnym chmielem łączącym w sobie ziołowo - leśną goryczkę urzekając jednocześnie swoim przyjemnym aromatem.”

Skład: woda, słody jęczmienne jasne i ciemne, słód pszeniczny, chmiel Sybilla (zbiór 09.2013), drożdże.

Zawartość alkoholu: 6,2%, ekstraktu: 16,0%.

Barwa miedziana leciutko mętnawa.

Piana kremowa, średnia, ale w miarę trwała. Zredukowała się do nierównej kołderki, ładnie oblepiła szkło.

Nasycenie umiarkowanie mocne.

Zapach przyjemnie żywiczny z wyraźną nutą słodową.

Smak na początku delikatnie słodki z wyraźnym słodem i leciutkim pieczywem. Po chwili pojawia się niczego sobie żywica zmieszana z cytrusami. Goryczka owszem niczego sobie, choć mogłaby być moim zdaniem nieco większa. Na finiszu pojawiła się ziemistość, co zdecydowanie popsuło pierwsze wielce rewelacyjne doznania.

Dlatego też tylko 8 punktów.

Opinia: Sten
31/10/2013

encyklopedia/piwa/kormoran_plon.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:57 (edycja zewnętrzna)