Kormoran - Irish Beer

Browar Kormoran.

Piwo ciemne mocne.

Zawiera słód jęczmienny i przeciwutleniacz E3001).

Zawartość alkoholu: 6,5%

Barwa rubinowa, klarowna. Piana ciemno kremowa. Początkowo gęsta, zanika jednak szybko i prawie zupełnie. Małe jej co nieco przy ściance kufla pozostaje. Nasycenie średnie.

Zapach palonego słodu i karmelu.

Smak. Na początku wyraźnie czuć palony słód, przechodzący w goryczkę z odrobiną słodkości, by zmienić się w subtelny kwasek i znów wrócić do goryczki. W sumie daje to dość ciekawy efekt smakowy. Ceny nie pamiętam.

Ocena: 8 punktów.

Opinia: Sten
26/12/2010






Browar Kormoran.

Dane techniczne, czyli kącik dla dociekliwych. Z przodu na etykiecie, niewiele jest napisane. Producent pokwapił się jedynie o napisanie nazwy piwa. „Irish Beer”. Niewiele. W sumie rekord jak do tej pory. Odwracamy butelkę i nie jest w sumie lepiej. Ale jednak, możemy przeczytać mianowicie: „Irish Beer. Wielokrotnie nagradzana, niepowtarzalna kompozycja słodów jasnego i ciemnego.” Ok, czyli już co wiemy o tym piwie, nie za wiele, ale jednak. Dalej czytamy: „ Piwo ciemne, mocne, pasteryzowane. Skład: woda, słód jęczmienny jasny i ciemny, karmel, chmiel. Ekstrakt 14,5% wag.” Woltaż na poziomie 6,5% czyli już dość sporo. To na tyle.

Biorę na ruszt to piwo po raz kolejny, ale przyznam się bez bicia, że kompletnie nie pamiętam jak smakowało. Mam nadzieje (nie pierwszy z reszta raz), ze się nie zawiodę. Kormoran robi dobre piwa, możne niektóre nie są wybitne, jednak generalny trend jest na plus. Zaczynamy.

Zapach. Czuć wyraźnie ze mamy do czynienia z mocniejszym piwem, a do tego nie jest to piwo z pierwszej łapanki, jak to się mówi. W zapachu wyraźnie dominuje karmel, a zaraz po nim ciężka nuta chmielu.

Piana. Gęsta piana o czekoladowym zabarwieniu. Co prawda opada, ale utrzymuje się na pewnym pułapie i tak praktycznie pozostaje do końca.

Kolor. Jak nie przymierzając cola. Nie ma lepszego porównania. Gdyby nie piana można się spokojnie pomylić.

Smak. Wyraźnie czuć goryczkę. Oj nawet bardzo. To piwo chce być porterem, ale nim nie jest. Dodatek jasnego słodu sprawia, ze łagodnieje ten irlandzki szatan z Mazur. Łagodnieje na tyle, ze pierwsze wrażenie jest „Och!” by po chwili przejść w „Eee… I to już?” Karmel, który jest jak dowiecie się później w składzie… Sam nie wiem czy on dodany po to by przeszkadzać w smakowaniu czy go uwydatniać. Chyba zdecyduje się na przymiotnik 'pomagać'. Co najdziwniejsze piana ma inny smak niż piwo. Nie wspomnieniem o tym wcześniej przy okazji pisania o pianie, ale piana tworzy się chętnie, nawet bardzo chętnie. Piwo ma niezłego kopa albo mam gorszy dzień. Grzeje miło, a że na dworze zimno jest bardzo miłym uczuciem. Powiem tak. Pomimo, że nie jest to piwo z Irlandii to podczas jego picia można przynajmniej myślami przenieść się na Zielona Wyspę. jednak wszystkie niedociągnięcia tego piwa powodują ze zmuszony jestem dać mu 7 i to do tego niezbyt mocne.

Ocena: 7 punktów.

Opinia: Śmietan
27/12/2011



Kod kreskowy: 59025283000042).

Składniki, woltaż i ekstrakt pozostają bez zmian.

Piwo nie posiada już krawatki i ma zmienioną etykietę.

„Irish Beer to najdłużej warzone piwo w ofercie Browaru Kormoran. Mimo tego, że jest to piwo dolnej fermentacji jego inspiracją były piwa z wysp brytyjskich. Ze stoutów czerpie nadający charakteru lekki posmak palonego jęczmienia. Inspiracją dla kremowości i delikatnej słodkości były piwa w stylu Mild. Takie skupienie cech charakterystycznych dla piw wyspiarskich w piwie dolnej fermentacji warzonym na Warmii stworzyło jedynego niepowtarzalnego Irish’a z Browaru Kormoran. Jego smak cieszy nas już tak długo…”

„Jest to jedno z najbardziej lubianych i utytułowanych piw w naszej ofercie – zdobyło nagrody m.in. podczas Festiwalu Piw Polskich oraz konsumenckiego konkursu piw Chmielaki Krasnostawskie.”

Piana ok. 1,5 – 2 cm. Średnio zbita. Kolor jak na kawie cappuccino. Redukuje się w dosyć szybkim tempie do warstwy z wysepkami. Do końca utrzymuje się 7-8 mm kożuszek. Oblepia szklankę.

Klarowne o ciemnej, intensywnie rubinowo – herbacianej barwie.

Nasycenie średnio mocne.

Zapach: palonka, gorzki aromat kawowy; cytrusy, słód, delikatne karmelowe nuty. Jak się jeszcze bardziej wwąchać, można się doszukać co nieco alkoholu.

W smaku kwaskowo-goryczkowe z goryczkowym, palonym zakończeniem. Wyraźnie wyczuwalny palony słód.
Nie ma się do czego przyczepić. Świetne piwko. Nieco przypomina stouta. Pije się je ze smakiem. Po degustacji – posmaczek chlebowy.
Jak ktoś poszukuje ciemnego piwa z intensywną nutą paloności, to może kupować w ciemno – jest to IDEALNA propozycja.

Dorzucam pół punktu za opakowanie (etykieta + butelka z odlewem kormoranów –na szyjce i napisów - niżej).

Dam 9,5 punktu.

Opinia: moondriver
13/05/2014



Jak to się mówi? A, naszło mnie na piwo.

Wczoraj, podczas zakupów w dużym sklepie, przełaziłam koło długiej półki z piwami bo do coli zero musiałam celem wsparcia obolałego dziecka. No i naszło mnie a u mnie jeśli już to ciemne. Gapiłam się jak sroka w gnat i wybrała, po etykietce oczywiście :-P .

Jak smakuje? Mi smakuje a więcej to ja się nie znam. Wydawało mi się takie nieznane a tu okazuje się, że Sten opisał je 5 lat temu.

Proszę sobie poczytać. Etykietka się troszkę zmieniła więc fotkę załączyłam.

Opinia: rutbekia
08/03/2015

1)
Kwas askorbinowy, witamina C – organiczny związek chemiczny z grupy witamin, przeciwutleniacz stosowany jako dodatek do żywności.
2)
Browar KORMORAN Sp. z o.o., al. Gen. Sikorskiego 2, 10-057 Olsztyn, Polska
encyklopedia/piwa/kormoran_irish_beer.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:27 (edycja zewnętrzna)