Kormoran - Gruit Kopernikowski

Browar Kormoran, Olsztyn.

Piwo lawendowe, bezchmielowe, jasne, niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda, słód jęczmienny i pszeniczny, drożdże, lawenda (0,3%), jałowiec, piołun.

Zawartość alkoholu: 4,5%, ekstraktu: 12,5%.

Barwa cytrynowo pomarańczowa, bardzo mętna z widocznymi pływającymi nielicznymi drożdżami.

Piana biała, średnia. Opadła do porwanej warstewki, następnie do pierścienia wokół szkła. Częściowo oblepiła ściankę szklanki.

Nasycenie średnio mocne z tendencjami spadkowymi.

Zapach złożony. Jest odrobina lawendy i tyleż jałowca, nieco więcej drożdży i słodu. Dają o sobie znać również cytrusy.

Smak nawet ciekawy. Początek cytrusowo kwaskowy, następnie co nieco lawendy, takiej jakby ciut kosmetycznej. Po dłuższej chwili czuć na podniebieniu jałowiec. Zakończenie piołunowe, dodam, że długotrwałe. Piwo ciekawe, przede wszystkim inne i choćby dlatego warte skosztowania. Dodam, że jest przyjemnie orzeźwiające. Po raz kolejny Browar Kormoran mile mnie zaskoczył.

Zasłużone 8 punktów.

Opinia: Sten
01/05/2013



Piwo mętne, koloru jasno żółtego. Piana nietrwała, b. szybko zniknęła (w całości). Nasycenie średnio mocne. Zapach kwiatowo – owocowy, słodkawy, czuć słód.

Smak: jakiś cytrus, goryczka dosyć wyrazista; lawenda. Po dłuższej chwili lekko, ale b.przyjemnie rozgrzewa gardło. Pod koniec degustacji czuję posmaczek chleba.

Lekkie i dosyć przyjemne piwo na lato.

7,5 punktu.

Opinia: moondriver
19/05/2013

encyklopedia/piwa/kormoran_gruit_kopernikowski.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:57 (edycja zewnętrzna)