Browar Kormoran, Olsztyn.
Vermont Pale Ale. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.
Skład: woda, słody jęczmienne jasne i ciemne, słód żytni, płatki owsiane, płatki pszenne, słód pszeniczny, chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 4,8% obj., ekstraktu: 12,5% wag. Warka do: 26.07.2018.
Barwa pomarańczowa, mocno mętna.
Piana biała, cienka o średnich pęcherzykach. Opadła powolnie do trwałego kożuszka. Na szkle zaznaczyła każdy wypity łyk.
Nasycenie średnie.
Zapach intensywnie owocowy z cytrusami i tropikami, nieco żywicy i wyraziste słody.
Smak wytrawny. Na początku cytrusowy kwasek, następnie oleistość żytniego słodu i skórki od chleba. Niezła gładkość płatków i całkiem spora goryczka, ziołowo - żywiczna, mile pieszcząca podniebienie. Wspaniale orzeźwiające i lekkie w spożyciu piwo.
8,5 punktu.
Opinia: Sten
19/05/2018