Kocour - IPA Samurai

Pivovar Kocour Varnsdorf s.r.o. – Czechy;

Skład: woda, słody jęczmienny, chmiel, drożdże; alk. 5,1% obj.; nasycenie umiarkowane; piwo niefiltrowane i niepasteryzowane;

Piwko mętne, aczkolwiek bez przesady, o żółto-pomarańczowej barwie i średnio obfitej, umiarkowanie trwałej czapce. Aromat przyjemny, choć ździebko rozczarowujący swą intensywnością. Samurai zbiera świetne noty i szczerze mówiąc nastawiłem się na chmielową bombę. Tymczasem, owszem – jest cytrusowo, trawiasto, ale w sumie przeciętnie. Po ogrzaniu dochodzą coraz wyraźniejsze nuty ziarnisto-chlebowe. W smaku zdecydowanie wytrawnie - twardą ręką rządzi ostra, chmielowo-cytrusowa goryczka, która przeplata się ze wspomnianą trawiastością. Nutki słodowe są właściwie masakrowane. Pełnia raczej średnia, pijalność dobra. Przypuszczam, że dla Stena goryczka byłaby kapitalna. Tym bardziej, że dłuuugo utrzymuje się na języku. To w sumie dość niezwykłe uczucie, gdy człowiek wysikuje piwo, jednocześnie odczuwając jego pozostałości w jamie ustnej… Nie wiem, cholera, jak ocenić. Ździebko zawiedziony jestem. Z drugiej strony – co tu ukrywać – solidne piwsko.

Niech będzie 9 punktów.

Opinia: Wojciechus
18/11/2012



Parametry w sumie bez zmian. Doczytałem, że użyto mieszanki chmieli amerykańskich, a autorem receptury jest Pan Ishii Toshi z dalekiej Japonii.

Barwa starego złota, leciutko mętna.

Piana biała, obfita i bardzo gęsta oraz w miarę trwała. Opadła do cienkiego kożuszka. Wspaniale oblepiła szkło.

Nasycenie z tych słabszych.

Zapach owocowy. Tropiki i cytrusy, do tego subtelne nutki kwiatowo - cukierkowe. Słód z delikatnym pieczywem pojawia się po złapaniu temperatury przez piwo.

Smak wytrawny. Na pierwszym miejscu sporo cytrusów i nad wyraz przyjemna w odbiorze goryczka z lekką nutką ziołowo - trawiastą. Pieści podniebienia przez ponad godzinę po konsumpcji. Wspaniała ta IPA, znaczy taka, jaką uwielbiam.

Dlatego też dam maksymalną notę - 10 punktów.

ps. W pełni zgadzam się z opinią Wojciechusa, co do mojego odbioru tego piwa, a na spróbowanie musiałem parę lat poczekać…

Opinia: Sten
06/04/2015



Drobna różnica w etykiecie. Znalazła się informacja, że to produkt regionalny.

Skład i parametry bez zmian, jak i ogólne doznania. Wydaje mi się, że jedynie goryczka jakaś taka trochę dziwna w odbiorze, w każdym razie słabsza od tej z poprzedniego testu.

Dlatego też tym razem ocenię na 9,5 punktu.

Opinia: Sten
03/09/2017

encyklopedia/piwa/kocour_ipa_samurai.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:27 (edycja zewnętrzna)