Wyprodukowane przez Browar Błonie. Dystrybucja Browar Kingpin. Kod kreskowy 59047302904631).
New England Pale Ale.
Piwo jasne górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane. Mętność i osad są naturalnymi cechami produktu.
Alk. 4,1% obj. Ekst. 10,5°. Najlepiej spożyć przed 05-07-2020.
Skład: woda; słody: jęczmienny, pszeniczny; płatki owsiane i pszenne; chmiel; drożdże.
Kolor. Bardzo jasny, słomkowy. Jednolicie mętne. Piana czysto biała, drobna, silna. Znika szybko do śladowej warstewki. Pozostawia nieregularne ślady na szkle.
Nasycenie więcej niż średnie.
Zapach. Wyraźny, owocowo-kwiatowy, przyjemny. Owoce południowe.
Smak. Wprawdzie producent pisze o obniżonej goryczce, ale jest ona zdecydowanie mocna, aczkolwiek w połączeniu z lekkim kwaskiem, szybko znika. Pojawiają się nieznaczne słodkości z płatków owsianych i pszennych, które znikają po następnym łyku, i nawrocie goryczkowego ataku. Piwo ciekawe, zachęcające do przegryzania, najlepiej serem. Ja akurat miałem pieczony oscypek, który z tym piwem komponował się świetnie. Co ciekawe, alkoholu jest niby tyle co kot napłakał, ale piwo zaznacza się alkoholowo bardzo wyraźnie. Czy to jest w typie NEPA to nie jestem pewien, ale chyba nie. Za mało „soczków” i za duża goryczka. No, i te 10°. Mogło by być więcej. W sumie jednak smakowało w ciepły wieczór, po długiej drodze z objazdami.
7 punktów.
Opinia: Naj
24/08/2019