Kingpin - Diggler

Wyprodukowano przez Browar Kingpin w Browarze Zarzecze.

Hazelnut Porter. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda; słody jęczmienne: Pale Ale, Special B, Biscuit, czekoladowy, barwiący; słód żytni; chmiele: Amarillo, Columbus, East King Goldings, Citra; orzechy laskowe; drożdże S-04.

Zawartość alkoholu: 5,1% obj., ekstraktu: 13,1% wag.

Barwa ciemnobrunatna z rubinowymi przebłyskami.

Piana beżowa, obfita i w miarę gęsta. Opadła do cienkiego, trwałego kożuszka. Firankowo oblepiła szkło.

Nasycenie niewielkie.

Zapach kawy, palonki, odrobiny czekolady oraz ze śladowymi orzechami.

Smak wytrawny. Początek kwaskowy z niewielką kawą, tyleż czekolady. Nieco więcej palonki. Orzechów wręcz się doszukiwałem i tak do końca nie wiem, czy się je wyczuwa, choć trochę garbników i owszem się pojawia. Generalnie piwo jest nieco wodniste, a goryczka znikoma. Mało portera w tym porterze, bardziej mi się kojarzy z cienkim stoutem.

6 punktów.

Opinia: Sten
02/01/2016

encyklopedia/piwa/kingpin_diggler.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:27 (edycja zewnętrzna)