Wyprodukowano przez Browar Kingpin w Browarze Zarzecze.
Hazelnut Porter. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.
Skład: woda; słody jęczmienne: Pale Ale, Special B, Biscuit, czekoladowy, barwiący; słód żytni; chmiele: Amarillo, Columbus, East King Goldings, Citra; orzechy laskowe; drożdże S-04.
Zawartość alkoholu: 5,1% obj., ekstraktu: 13,1% wag.
Barwa ciemnobrunatna z rubinowymi przebłyskami.
Piana beżowa, obfita i w miarę gęsta. Opadła do cienkiego, trwałego kożuszka. Firankowo oblepiła szkło.
Nasycenie niewielkie.
Zapach kawy, palonki, odrobiny czekolady oraz ze śladowymi orzechami.
Smak wytrawny. Początek kwaskowy z niewielką kawą, tyleż czekolady. Nieco więcej palonki. Orzechów wręcz się doszukiwałem i tak do końca nie wiem, czy się je wyczuwa, choć trochę garbników i owszem się pojawia. Generalnie piwo jest nieco wodniste, a goryczka znikoma. Mało portera w tym porterze, bardziej mi się kojarzy z cienkim stoutem.
6 punktów.
Opinia: Sten
02/01/2016