Kilikia Jubilee Beer

Beer of Yerevan CJSC, Armenia.

Piwo uwarzone na 50 lecie browaru.

Wyprodukowano z najlepszej jakości słodu jęczmiennego i chmielu.

Zawartość alkoholu: 5,1%, ekstraktu: 13%.

Barwa złocista.

Piana biała, dość obfita. Opada spokojnie. Pod koniec zaczęła się lekko rwać. Ładnie oblepiła kufelek.

Nasycenie umiarkowanie średnie, nawet pasujące do tego piwka.

Zapach dość ciekawy. Dominują kwiaty, następnie chmiel i odrobina słodu z chlebkiem.

Smak słodowy z nutką chlebową. Nieco słodkawe. Tu też bogactwo kwiatuszków. Po chwili pojawia się niezbyt silna, ale długotrwała i miło działająca na podniebienie goryczka. Piwo poprawne i najlepsze z armeńskiej trójki.

7 punktów.

Opinia: Sten
20/03/2013



Kod kreskowy: 48500240003591)

Piwo klarowne. Barwa jasno złocista. Piana obfita, biała, drobna. Dość trwała. Opada powoli i nierównomiernie do cienkiego kożuszka, obecnego aż do końca spożywania; pozostają też jej ślady na ściankach kufla. Nasycenie średnie. Zapach niezbyt mocny. Czuć chmiel, słabiej słód i nutę kwiatową. W smaku piwo lekkie i dość treściwe. Czuć słód z nutą chlebową, wyraźny bukiet kwiatowy i odrobinę kwasku. Goryczka o średniej mocy, ale za to bardzo przyjemna i długo ciesząca podniebienie i język.

W sumie dobre,smaczne piwo.

Zasłużyło na 7,5 punktu.

Opinia: j24
23/06/2015



Typ: Piwo jasne. Kod kreskowy: 48500240003592).

Najlepiej spożyć przed: 12-05-2018 (warka 12-05-17).

Opis bez zmian. Na etykiecie napisano: NO PRESERVATIVES. Dobrze, że angielski wieloznaczny jest… Strasznie długo ten Jubilee obchodzą, bo był testowany już w 2013.

W moim egzemplarzu smaki kwiatowe i zioła dominują. W końcu stają się mdlące bardzo. Może nie wystudziłem tego piwa dostatecznie, ale nie było jak. Chyba przygodę z Erewaniem na razie skończę.

Ogólnie nie mogę dać więcej niż 4 punkty…

Opinia: Naj
05/08/2017

1)
Yerevan Brewery, 8 Admiral Isakov Ave, Yerevan, Armenia 375082
2)
YEREVANI GAREJUR CJSC, TSovakal Isakovi pogh., 8 shenq, 0082 c. Erevan.
encyklopedia/piwa/kilikia_jubilee_beer.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:27 (edycja zewnętrzna)