Kilikia Celebratory

Beer of Yerevan CJSC, Armenia.

Skład z polskiej wklejki: piwo warzone według starych receptur z wybranych gatunków jasnego i karmelowego słodu i chmielu.

Zawartość alkoholu: 5,3%, ekstraktu: 13%.

Barwa ciemno złocista.

Piana ciemno kremowa, całkiem spora i gęsta. Opada stosunkowo powoli, częściowo pozostając na szkle. Cieniutka warstewka utrzymała się do końca.

Nasycenie średnio mocne z tendencjami spadkowymi.

Zapach intensywnie słodowy z wyraźną nutką warzywną i odrobiną chmielu.

W smaku również dominuje słód ze sporą dawką kwasku na początku. Po chwili pojawia się słodko warzywna mdławość, jakby marchewkowa i z powrotem pojawia się kwasek. Goryczka z tych słabszych, ale daje znać o sobie. W sumie piwo wypijalne, choć z tych jednorazowego spożycia.

5,5 punktu,

Opinia: Sten
19/03/2013

encyklopedia/piwa/kilikia_celebratory.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:27 (edycja zewnętrzna)