Kazimierskie Jasne Niepasteryzowane

Browar Jagiełło na zlecenie Stowarzyszenia Kupców i Przedsiębiorców w Kazimierzu Dolnym.

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, E3001)

Zawartość alkoholu: 5,5%, ekstraktu: 12,1%

Barwa złocista.

Piana biała, początkowo obfita, opada do cienkiej, trwałej warstwy. Nasycenie średnie do mocnego.

Zapach znikomy i trudny do zidentyfikowania, taki jakby nieco chlebowy. W smaku nieco kwasku, znacznie więcej goryczki i na mój gust zbyt wodniste i nieco metaliczne. Plusem jest utrzymująca się na podniebieniu goryczka.

7 punktów

Opinia: Sten
23/07/2011








Piwo warzone przez Browar Jagiełło na zlecenie Stowarzyszenia Kupców i Przedsiębiorców w Kazimierzu Dolnym.

Piwo Jasne. Niepasteryzowane. Zawiera słód jęczmienny.

Alkohol: 4,8% obj.

Piwu zmieniono etykietę; zyskało też krawatkę.

Piana obfita w kolorze białym. Drobnobąbelkowa. Szybko się redukuje do cienkiej warstwy. Porwała się i (odrobina) osiadła na szkle. Piwo mocno nasycone CO2; po otwarciu trochę się wylało.

Kolor piwa: pomiędzy słomkowym, a jasnym bursztynem. Klarowne, choć może nie idealnie, bo po intensywnym wpatrywaniu można dostrzec śladowe ilości pływających 'kłaczków' z drożdży(?).

Zapach: słód, kwiaty, chmiel, nuty alkoholu, choć przy tej zawartości alkoholu, zdaje się, że nie powinny być tak wyczuwalne(?). Później uwydatniły się owoce (jabłko z cytryną). Wyczuwalny lekki kwasek.

Smak: czuć wodnistość i niejaki bezsmak… Nic fajnego. Browar się ratował dużym nasyceniem, bo piwo jest kiepskie. Trudno powiedzieć coś o smaku… Może, że jest lekko kwaskowe. Zakończenie też dość nijakie… Lekko goryczkowe. Posmak chleba też nie za mocny. Ot, takie piwnopodobne popłuczyny. Nie polecam (nawet na lato, bo słabo gasi pragnienie).

3 punkty.

Opinia: moondriver
19/06/2016

1)
Kwas askorbinowy, witamina C – organiczny związek chemiczny z grupy witamin, przeciwutleniacz stosowany jako dodatek do żywności.
encyklopedia/piwa/kazimierskie_jasne_niepasteryzowane.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:27 (edycja zewnętrzna)