Jan Olbracht - Szyszak Bursztynowy

Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy, Piotrków Trybunalski.

Piwo pasteryzowane, niefiltrowane, dolnej fermentacji.

Skład: woda; słody jęczmienne: pilzneński, monachijski, wiedeński, Caramunich Typ I; granulat chmielowy Sybilla; drożdże piwowarskie W 34/70.

Zawartość alkoholu: 4,5% obj., ekstraktu: 10,5% wag. Warka do: 30.11.2017.

Barwa bursztynowa, zamglona.

Piana ciemnokremowa, cienka o drobnych i średnich pęcherzykach. Bardzo szybko zredukowała się do pierścienia. Szkła nie zdążyła oblepić.

Nasycenie większe od średniego.

Zapach słodu z skórki od chleba. W tle odrobina karmelu i chmielu.

Smak w sumie wodnisty. Niewielki słód ze świeżym pieczywem, subtelny karmel i taki też owocowy kwasek. Goryczki jak na lekarstwo. Jest taka trochę ziołowo - ziemista i krótkotrwała. Na podniebieniu pozostaje kwaskowe, mocno drożdżowe pieczywo. Bardzo przeciętne to piwo, niby wypić się daje, ale nie do powtórzenia.

Słabe 5 punktów.

Opinia: Sten
27/10/2017

encyklopedia/piwa/jan_olbracht_szyszak_bursztynowy.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:56 (edycja zewnętrzna)