Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy, Piotrków Trybunalski.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane, dolnej fermentacji.
Skład: woda; słody jęczmienne: pilzneński, monachijski, wiedeński, Caramunich Typ I; granulat chmielowy Sybilla; drożdże piwowarskie W 34/70.
Zawartość alkoholu: 4,5% obj., ekstraktu: 10,5% wag. Warka do: 30.11.2017.
Barwa bursztynowa, zamglona.
Piana ciemnokremowa, cienka o drobnych i średnich pęcherzykach. Bardzo szybko zredukowała się do pierścienia. Szkła nie zdążyła oblepić.
Nasycenie większe od średniego.
Zapach słodu z skórki od chleba. W tle odrobina karmelu i chmielu.
Smak w sumie wodnisty. Niewielki słód ze świeżym pieczywem, subtelny karmel i taki też owocowy kwasek. Goryczki jak na lekarstwo. Jest taka trochę ziołowo - ziemista i krótkotrwała. Na podniebieniu pozostaje kwaskowe, mocno drożdżowe pieczywo. Bardzo przeciętne to piwo, niby wypić się daje, ale nie do powtórzenia.
Słabe 5 punktów.
Opinia: Sten
27/10/2017