Jan Olbracht - Śmietanka Toruńska

Browar Staromiejski Jan Olbracht, Toruń.

Zawiera słód jęczmienny i pszeniczny.

Zawartość alkoholu: 5,0%.

Barwa jasno złota w odcieniu cytrynowym, mętna.

Piana biała bardzo obfita i gęsta o konsystencji śmietany. Opada wolniutko. W szklance po spożyciu zawartości pozostał jej dwucentymetrowy grzybek.

Nasycenie z tych słabszych.

Zapach typowy dla pszeniczniaka. Są i goździki, jest i banan. Do tego odrobina drożdży i słodu.

W smaku subtelne. Dominuje klasyka gatunku czyli banany i goździki. Nieco nutek owocowych z przewagą cytrusów, a co za tym idzie, delikatnego kwasku. Goryczka pojawia się w chwilę po przełknięciu. Jest jakby nieco pestkowa, ale wielce przyjemna.

Zaprawdę przyzwoite piwo pszeniczne warte spróbowania.

9 punktów.

Opinia: Sten
25/08/2012



Śmietanka, czyli pszeniczniak.
Jak dla mnie mankamentami są: rozczarowująca czapka, zbyt wysokie nasycenie oraz dominacja goździków z nieprzyjemnym, goryczkowo-goździkowym finiszem. Poszczególne akcenty mogłyby być zdecydowanie lepiej rozłożone, całość zaś bogatsza. Pół literka ledwo zmęczyłem.

6 punktów.

Opinia: Wojciechus
21/03/2013



„Piwo pszeniczne, niefiltrowane, pasteryzowane.”

Piana 7 mm o delikatnym, kremowym zabarwieniu w mig się rwie i redukuje do opaski wokół kufla.

Mętne. W kolorze miodowo – brzoskwiniowym.

Nasycenie średnie (górne partie st. średnich).

Zapach nad wyraz przyjemny. Czuć delikatnie słód, miodowy aromat i kwiaty.

Smak lekko goryczkowy, lekko chlebowy i takoż samo słodowy i kwiatowo-owocowy z bardzo subtelną nutą przypraw.
Goryczka w miarę spożywania staje się coraz bardziej wyczuwalna . A w ustach chlebowy posmaczek.

Jak ktoś gustuje w piwach pszenicznych, to polecam.

9 punktów.

Opinia: moondriver
19/03/2014



Kodu kreskowego - brak.

Piwo jasne pszeniczne, niepasteryzowane, niefiltrowane. Zawiera słód jęczmienny i słód pszeniczny. Alkohol - 5,0 % obj. Warka do: 05.11.2020 r.

Grafika - jak w 2012 roku.

Piwo mętne. Barwa miodowo - brzoskwiniowa.

Piana średnio obfita, biała, drobna, przeciętnie trwała. Opada w kilka minut do cieniutkiej warstewki; trochę oblepia szkło.

Nasycenie niskie do średniego.

Zapach niezbyt intensywny, typowy dla pszeniczniaków. Czuć słody, nutę bananowo - goździkową i drożdże.

W smaku piwo też typowe dla tego gatunku. Czuć słody z posmakiem pieczywa, nutę bananowo - goździkową (z dominacją goździka), nutę kwiatowo - owocową, nieco kwasku i drożdże. Goryczka wyraźna, przyjemna. Generalnie bardzo dobry pszeniczniak.

8,5 punktu.

Opinia: j24
24/10/2020

encyklopedia/piwa/jan_olbracht_smietanka_torunska.txt · ostatnio zmienione: 2020/10/24 20:01 (edycja zewnętrzna)