Jan Olbracht - Piotrek z Bagien Tripel

Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy, Piotrków Trybunalski.

Piwo pasteryzowane i niefiltrowane.

Skład: woda; słody jęczmienne - pilzneński, Pale Ale, Carapils, płatki owsiane, płatki ryżowe; granulaty chmielowe - Iunga, Calypso, Simcoe; aframon madagaskarski; drożdże FM 21.

Zawartość alkoholu: 8,5% obj., ekstraktu: 18,5% wag., IBU-30.

Barwa złocista, bez mała klarowna.

Piana biała, średnia. Zredukowała się do cieniutkiej warstewki. Koronkowo oblepiła szkło.

Nasycenie spore. Czuć ostre szczypanie w język, a i w szkle bąbelki pracują intensywnie.

Zapach owocowy z wyczuwalnymi przyprawami.

Podobnie jest i w smaku. Sporo owców, w tym brzoskwinie i winogrona ze sporą słodyczą. Następnie pojawiają się przyprawy: kolendra, imbir i nuta pieprzowa. Daje o sobie znać też nieco alkoholu. słód niewielki z wyczuwalnym przypalonym pieczywem. Goryczka na średnim poziomie. W sumie całkiem zgrabnie uwarzone piwo, warte spróbowania.

8 punktów.

Opinia: Sten
06/02/2016

encyklopedia/piwa/jan_olbracht_piotrek_z_bagien_tripel.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:56 (edycja zewnętrzna)